Dziś na przyjęcie urodzinowe koleżanki dziewczynek przyszła tylko trójka dzieci. Resztę zatrzymała choroba w domu. Z tego powodu, rozpoczęłam produkcję syropu z cebuli w celach profilaktycznych. Mam nadzieję, że uchroni nas od infekcji.
Syrop z cebuli na dobrym miodzie to naturalny i skuteczny sposób na zwiększenie odporności dziecka. Syrop z cebuli pomógł nam nie raz. Moim zdaniem (i zdaniem pediatry dziewczynek) syrop z cebuli to świetne lekarstwo na przeziębienie i infekcje.
Zeszłej wiosny wybrałam się z mocno podziębioną Hanią do naszej zaprzyjaźnionej pediatry. Hania była w nie najlepszym stanie: 38 st C, katar, kaszel. Te klimaty. Pani doktor, osłuchała, postukała, zajrzała tu i tam, westchnęła, popatrzyła na mnie i nieśmiało zaproponowała:
Pani Paulinko, a może wzięłaby Pani cebulkę, pociachała, wsadziła do kubeczka, wsypała łyżkę cukru, pomieszała, odstawiła w ciepłe miejsce i tak takim syropkiem z cebuli poleczyła? Wie Pani, jak nasze mamy i babcie. Taki syrop z cebuli to jest bardzo skuteczne lekarstwo. Tylko niech Pani codziennie świeży robi. Nie, że zostanie, to Pani da. Stary wylewać. Codziennie trzeba tę cebulę ciachać i dawać przynajmniej 3 razy dziennie po 5 ml.
Uśmiechnęłam się i z radością zabrałam się do ciachania. Ku aprobacie pani doktor, zamieniłam tylko cukier na miód lipowy, co by syropek miał więcej enzymów i właściwości bakteriobójczych. Po trzech dniach kaszel minął, kataru prawie było brak, po złym samopoczuciu ani śladu. Z tego powodu, od ubiegłej wiosny zaprzyjaźniłyśmy się z syropem z cebuli.
Zauważyłam, że świeży syrop pachnie przyjemnie i dziewczyny chętnie go piją w połączeniu z sokiem jabłkowym. Pod koniec dnia syrop nabiera ostrego smaku i nieprzyjemnej woni, którą ja pamiętam z dzieciństwa.
Składniki na porcję na 1 dzień na 2 osoby:
- 1 duża cebula
- 1 kopiata łyżka miodu naturalnego, najlepiej ze sprawdzonego źródła
Wykonanie:
- Kroisz drobno cebulę.
- Przekładasz do ciemnego kubeczka.
- Dodajesz łychę miodu.
- Mieszasz miód aż połączy się z cebulą, wręcz wciskasz miód w cebulę (dzięki temu, cebula szybciej odda sok).
- Przykrywasz spodeczkiem i odstawiasz w dość ciepłe miejsce.
- Po mniej więcej 20 – 30 minutach możecie pić syrop.
- Codziennie rano przygotowujesz świeży syrop.
Moje uwagi:
- Ktoś zwrócił mi uwagę, że syrop z cebuli może obciążać wątrobę. Nie wiem, nie weryfikowałam nigdzie tej informacji.
- Profilaktycznie pijemy syrop rano i wieczorem.
- Jeśli masz chore dziecko, pójdź z nim do lekarza.
- Inna, bardzo sensowna pediatra powiedziała mi, że podczas leczenia infekcji bardzo ważna jest odpowiednia dieta, tj. najlepiej lekkie i rozgrzewające zupy, owsianka, jaglanka, herbata z malin, trochę czosnku, zero cukru i zero żywności przetworzonej.
- Na zdjęciu syrop jest w przeźroczystym słoiku. To po to, żeby miał szansę się zaprezentować. Na co dzień, stosuję ciemny kubek.
- Dziś życzę wszystkim zdrowia.
[…] Piliśmy rozgrzewającą herbatę malinową i wzmacniający odporność syrop z cebuli (przepis znajdziesz tutaj). Poczułam, że dodatkowo dobrze by było ugotować […]
Lekarz pediatra wyjaśnił, że wątrobę obciążają olejki eteryczne zawarte w cebuli. Dodanie do cebuli cukru, lub miodu, powoduje uwolnienie tych olejków, w konsekwencji nie obciążamy wątroby, a syrop nie ma tak intensywnego zapachu ani smaku, jak surowa cebula.