Poniżej prezentuję trzy sposoby na to jak poznać, że olej jest nagrzany:
- nagrzany olej jest rzadszy i jak wykonasz kolisty ruch garnkiem będzie płynął o wiele szybciej niż olej zimny,
- wsadzasz drewniany patyczek (np. wykałaczkę) na środek garnka i jeśli wokół patyczka pojawią się bąbelki powietrza, oznacza to, że olej jest nagrzany,
- masz garnek z gadżetem na środku, który zmienia kolor jeśli olej uzyskał optymalną temperaturę.
Moją ulubioną metodą jest przechylanie garnka.
Przegrzanie oleju
Uważaj, żeby nie przegrzać oleju. Jeśli zaczniemy smażyć na przegrzanym oleju, będzie okrutnie pryskać i może nas boleśnie poparzyć. Smażenie na zbyt gorącym oleju będzie mieć też fatalne skutki kulinarne: spalenie spodu, niedosmażenie środka. Jeśli olej jest zbyt gorący, a poznasz to np. po dymieniu z patelni, po zapachu spalenizny, wówczas masz dwie możliwości w zależności od stopnia przypalenia.
- Jeśli olej jest lekko przegrzany, zestawiasz patelnię / garnek z kuchenki i czekasz aż olej ostygnie.
- Jeśli olej śmierdzi, zlewasz go do kubka, czyścisz patelnię / garnek i rozpoczynasz ćwiczenie od nowa. Spalony olej, który został odlany do kubka, po ostygnięciu wylewamy do kosza na śmieci a nie do zlewu (olej bardzo brudzi rury i je zatyka).
Zobacz również:
Komentarze
[…] Na patelni rozgrzewasz oliwę uważając, żeby jej nie przegrzać. W szkole gotowania przeczytasz jak poznać, że olej jest nagrzany. […]
[…] Rozgrzewasz olej (w szkole gotowania przeczytasz jak poznać czy olej jest dobrze rozgrzany) […]
[…] Na patelnię wlewasz oliwę i ją nagrzewasz (jak poznasz, że olej jest nagrzany, przeczytasz tutaj) […]
Super wpis! Bardzo fajnie wszystko opisane