Bajka o jedzeniu
  • Przepisy
    • makarony, ryż i kasze
    • śniadania
    • wypieki
    • zupy
    • do picia
    • warzywa i owoce
    • słodkie
    • małe co nieco
    • na podróż i na wyprawy
    • wegetariańskie
  • Szkoła gotowania
  • O blogu
menu


Menu

  • Przepisy
  • Do picia
  • Makarony, ryż i kasze
  • Małe co nieco
  • Na podróż i na wyprawy
  • Wypieki
  • Śniadania
  • Słodkie
  • Warzywa i owoce
  • Wegetariańskie
  • Zupy
  • Szkoła gotowania
  • O blogu

Jak poznać czy olej jest nagrzany

22
mar
10

Poniżej prezentuję trzy sposoby na to jak poznać, że olej jest nagrzany:

  1. nagrzany olej jest rzadszy i jak wykonasz kolisty ruch garnkiem będzie płynął o wiele szybciej niż olej zimny,
  2. wsadzasz drewniany patyczek (np. wykałaczkę) na środek garnka i jeśli wokół patyczka pojawią się bąbelki powietrza, oznacza to, że olej jest nagrzany,
  3. masz garnek z gadżetem na środku, który zmienia kolor jeśli olej uzyskał optymalną temperaturę.

Moją ulubioną metodą jest przechylanie garnka.

Przegrzanie oleju

Uważaj, żeby nie przegrzać oleju. Jeśli zaczniemy smażyć na przegrzanym oleju, będzie okrutnie pryskać i może nas boleśnie poparzyć. Smażenie na zbyt gorącym oleju będzie mieć też fatalne skutki kulinarne: spalenie spodu, niedosmażenie środka. Jeśli olej jest zbyt gorący, a poznasz to np. po dymieniu z patelni, po zapachu spalenizny, wówczas masz dwie możliwości w zależności od stopnia przypalenia.

  1. Jeśli olej jest lekko przegrzany, zestawiasz patelnię / garnek z kuchenki i czekasz aż olej ostygnie.
  2. Jeśli olej śmierdzi, zlewasz go do kubka, czyścisz patelnię / garnek i rozpoczynasz ćwiczenie od nowa.  Spalony olej, który został odlany do kubka, po ostygnięciu wylewamy do kosza na śmieci a nie do zlewu (olej bardzo brudzi rury i je zatyka).
Zobacz również:
Jaką kupić patelnię 4 years ago
woda logo
Jaka woda do zupy 4 years ago
placki jak smazyc logo
Jak smażyć placki 4 years ago
Komentarze
  1. Odpowiedz
    Bajka o jedzeniu: Rogale drożdżowe ze szpinakiem i kaszą jaglaną | 4 years ago

    […] Na patelni rozgrzewasz oliwę uważając, żeby jej nie przegrzać. W szkole gotowania przeczytasz jak poznać, że olej jest nagrzany. […]

  2. Odpowiedz
    Bajka o jedzeniu: Pyszny, klasyczny sos pomidorowy do makaronu | 4 years ago

    […] Rozgrzewasz olej (w szkole gotowania przeczytasz jak poznać czy olej jest dobrze rozgrzany) […]

  3. Odpowiedz
    Bajka o jedzeniu: Pełnoziarnisty makaron z aromatycznym szpinakiem. | 4 years ago

    […] Na patelnię wlewasz oliwę i ją nagrzewasz (jak poznasz, że olej jest nagrzany, przeczytasz tutaj) […]

  4. Odpowiedz
    Tomasz | 4 years ago

    Super wpis! Bardzo fajnie wszystko opisane :)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wasze ulubione

  • makaron sos pomidorowy Pyszny, klasyczny sos pomidorowy do makaronu 39 people like this
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały. 34 people like this
  • pizza 1 Domowa pizza margherita na pełnoziarnistym, orkiszowym spodzie. 30 people like this
  • żytnie  daktylami Ciasteczka 100% żytnie razowe słodzone daktylami 28 people like this
  • placki jak smazyc logo Jak smażyć placki 26 people like this
Wasze komentarze
  • […] Solisz, i mieszasz. Pozwalasz, żeby przez kilka minut
    Sos pomidorowy – agataprzepisy
  • Ciekawe. Spróbuje.
    Anonymous
  • […] Krem curry z dyni i marchwi […]
    Potrawy z 3 sercami - konkurs jubileuszowy - wyniki | Mądrzy Rodzice
  • Zrobiłam placki dyniowo-ziemniaczane pierwszy raz w życiu i wys
    Ola
  • Kurka, strasznie tu u Ciebie fajnie, Paulina! Dziękuje! :) Siedz
    Ula
  • Wodę z moczenia powinno się wylać i zalać świeżą, bo zawie
    Anonymous
Najnowsze wpisy
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały.
    „Mamo, chcę na obiad czekoludka. Dawno nie ...
  • gofry tytul Chrupiące gofry
    Hania je gofry prawie codziennie nieprzerwanie od ...
  • koktajl_awokado Regenerujący krem z kaszy jaglanej, awokado, bananów i oleju lnianego
    Dzisiejszy wpis będzie bardziej lakoniczny od dotychczasowych. ...
  • naleśniki dyniowe Razowe naleśniki z dynią na mleku roślinnym
    Wszystkie znane mi dzieci uwielbiają naleśniki. Wykorzystuję ...
Składniki
awokado banany bez jajek brokuł buraki cebula ciecierzyca czosnek daktyle dynia fasola jabłka jajka kakao kalafior kasza gryczana kasza jaglana kawa makaron maliny marchewka migdały miód mięso mleko roślinne mąka pełnoziarnista nerkowce odporność ogórek olej papryka pestki z dyni pietruszka pomidor pomidory płatki jaglane płatki owsiane ryż naturalny sałata siemię lniane soczewica szpinak słonecznik ziemniaki żółtko
Bajka o jedzeniu
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


MENU
Wszystkie przepisy
Szkoła gotowania
O blogu
Kontakt
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.