Bajka o jedzeniu
  • Przepisy
    • makarony, ryż i kasze
    • śniadania
    • wypieki
    • zupy
    • do picia
    • warzywa i owoce
    • słodkie
    • małe co nieco
    • na podróż i na wyprawy
    • wegetariańskie
  • Szkoła gotowania
  • O blogu
menu


Menu

  • Przepisy
  • Do picia
  • Makarony, ryż i kasze
  • Małe co nieco
  • Na podróż i na wyprawy
  • Wypieki
  • Śniadania
  • Słodkie
  • Warzywa i owoce
  • Wegetariańskie
  • Zupy
  • Szkoła gotowania
  • O blogu

Buraki z fasolą i ziołami prowansalskimi: aromatyczne, chrupiące i odżywcze.

6
lis
2

Uwielbiam listopad. Nieważne, że dni coraz krótsze, że wilgotno i że zapowiedź zimy. Ja i tak uwielbiam. Listopad to zapach wilgotnych liści w lesie, chłodne promyki słońca przebijające się przez chmury, czerwone policzki od chłodu i obietnica zbliżających się świąt. Dla mnie listopad to okres radosnego wyczekiwania.

Lubię listopad również za bogactwo warzyw. Mój buraczany entuzjazm budzi się właśnie na początku listopada. Wydawałoby się to niemożliwe, jednak to fakt, że gdy zbliża się zima jeszcze częściej niż zazwyczaj jem buraki. Jak się nad tym głębiej zastanowię, to stwierdzam, że codziennie gości u mnie burak: albo w pysznym, rozgrzewającym i pożywnym barszczu albo w świeżo wyciśniętym soku z marchewki i buraka albo właśnie jako sałatka z fasolą i ziołami prowansalskimi.

W mojej kuchni, co drugi dzień gotujące się buraki bulgoczą w garnkach. Jak tylko zjemy jedną michę tej sałatki, przyrządzam następną. Nie możemy się nią nasycić. Jest słodka, aromatyczna, chrupiąca, treściwa. Po prostu fantastyczna. Zachęcam wszystkich do wypróbowania. Z pewnością niejedna osoba się w niej zakocha. Gwarantuję.

buraki z fasolą

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie buraki
  • 150 –  200 gram fasolki kidney lub czarnej fasoli
  • 2 – 3 łyżki ziół prowansalskich
  • Łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól morska
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno
  • Opcjonalnie: płaska łyżka majonezu

 

Wykonanie:

  1. Wieczorem zalej fasolkę litrem czystej wody, niech się namoczy przez noc.
  2. Dobrze namoczoną fasolę (przynajmniej przez 8 godzin) gotuj na niewielkim ogniu przez godzinę do dwóch (fasola kidney potrzebuje więcej czasu, żeby zmięknąć od czarnej fasoli).
  3. Wymyj buraki, nie obieraj ich, żeby zachowały jak najwięcej minerałów i ładny, czerwony kolor.
  4. Zacznij gotować buraki w tym samym czasie, co fasola. Gotuj buraki do miękkości. Im większe i im starsze buraki, tym dłużej będziesz je gotować.
  5. Jak buraki będą miękkie, ostudź je (zalewając zimną wodą), obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, przełóż do miski.
  6. Posól buraki do smaku.
  7. Dodaj sok z cytryny.
  8. Dodaj ugotowaną fasolę, wymieszaj.
  9. Dodaj zioła prowansalskie i olej rzepakowy.
  10. Jeśli jesz majonez, możesz dodać do sałatki łyżkę – będzie pyszniejsza i nabierze pięknego koloru. Ja od jakiegoś czasu nie dodaję i też jest wyśmienita.

 

Moje uwagi:

  • Fasolę posól dopiero pod koniec gotowania. Do gotowania możesz dodać glon kombu, ponoć ułatwia trawienie fasoli. Ja nie dodaję.
  • Ja gotuję buraki poprzedniego dnia, najczęściej nastawiam je wieczorem. Gotują się „same”, ja w tym czasie oddaję się innym zajęciom. Dzięki temu czas przygotowania sałatki następnego dnia znacznie się skraca.
  • Podczas przygotowywania odłóżcie trochę ugotowanej fasoli, natrzyjcie ją olejem, włóżcie do miseczki w stonowanym kolorze i postawcie bez słowa gdzieś na widoku waszego dziecka. Ciekawa jestem czy zainteresuje się podobnie jak moje dziewczynki błyszczącymi, kolorowymi nasionkami.

 

Zobacz również:
ciasteczka jaglano-owsiane logo
Ciasteczka jaglano-owsiane 4 years ago
koktajl czekoladowy
Koktajl czekoladowy – szybkie, zdrowe i słodkie śniadanie 3 years ago
nalesniki płatki owsiane 1
Naleśniki z płatków owsianych na mleku owsianym 3 years ago
Komentarze
  1. Odpowiedz
    Jurek | 3 years ago

    To moja ulubiona sałatka, wilgotna a zarazem konkretna dzięki fasoli. A zioła dodają wyjątkowego aromatu. Już się cieszę na to, co dziś znajdę w lodówce:-)

  2. Odpowiedz
    Lidia | 3 years ago

    Właśnie skończyliśmy jeść sałatkę z buraków i cieciorki. Ja dodałam łyżkę oliwy. Natomiast wyszorowane w łupinach buraki gotuję na parze. Dla mnie garnek do gotowania na parze to podstawa
    Lidia

  3. Odpowiedz
    Bajka o jedzeniu: Buraczane babeczki orkiszowe mocno czekoladowe: razowe z bakaliami | 3 years ago

    […] z soczewicą i kaszą jaglaną (przepis tutaj) albo aromatyczną sałatką z buraka i fasoli (przepis tutaj), wypróbujcie buraka na […]

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wasze ulubione

  • makaron sos pomidorowy Pyszny, klasyczny sos pomidorowy do makaronu 35 people like this
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały. 33 people like this
  • pizza 1 Domowa pizza margherita na pełnoziarnistym, orkiszowym spodzie. 30 people like this
  • żytnie  daktylami Ciasteczka 100% żytnie razowe słodzone daktylami 28 people like this
  • kalafiorowa logo Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i soczewicą 22 people like this
Wasze komentarze
  • A co jesli placki przywieraja do patelni i nie da sie go odkleic?
    Wojtek
  • Super wpis! Bardzo fajnie wszystko opisane :)
    Tomasz
  • Dziękuję, właśnie szklę do sosu :D
    Gaja
  • Cieszę się! :-)
    Paulina
  • Kotleciki wyszły po prostu mniammniam:) Smażyłam je na odrobin
    Walentyna
  • Zapomniała Pani zaznaczyć to, co jest moim koszmarem, a niestet
    karlito
Najnowsze wpisy
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały.
    „Mamo, chcę na obiad czekoludka. Dawno nie ...
  • gofry tytul Chrupiące gofry
    Hania je gofry prawie codziennie nieprzerwanie od ...
  • koktajl_awokado Regenerujący krem z kaszy jaglanej, awokado, bananów i oleju lnianego
    Dzisiejszy wpis będzie bardziej lakoniczny od dotychczasowych. ...
  • naleśniki dyniowe Razowe naleśniki z dynią na mleku roślinnym
    Wszystkie znane mi dzieci uwielbiają naleśniki. Wykorzystuję ...
Składniki
awokado banany bez jajek brokuł buraki cebula ciecierzyca czosnek daktyle dynia fasola jabłka jajka kakao kalafior kasza gryczana kasza jaglana kawa makaron maliny marchewka migdały miód mięso mleko roślinne mąka pełnoziarnista nerkowce odporność ogórek olej papryka pestki z dyni pietruszka pomidor pomidory płatki jaglane płatki owsiane ryż naturalny sałata siemię lniane soczewica szpinak słonecznik ziemniaki żółtko
Bajka o jedzeniu
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


MENU
Wszystkie przepisy
Szkoła gotowania
O blogu
Kontakt
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.