Bajka o jedzeniu
  • Przepisy
    • makarony, ryż i kasze
    • śniadania
    • wypieki
    • zupy
    • do picia
    • warzywa i owoce
    • słodkie
    • małe co nieco
    • na podróż i na wyprawy
    • wegetariańskie
  • Szkoła gotowania
  • O blogu
menu


Menu

  • Przepisy
  • Do picia
  • Makarony, ryż i kasze
  • Małe co nieco
  • Na podróż i na wyprawy
  • Wypieki
  • Śniadania
  • Słodkie
  • Warzywa i owoce
  • Wegetariańskie
  • Zupy
  • Szkoła gotowania
  • O blogu

Kawa pięciu przemian

27
mar
5

Aksamitna konsystencja, niepowtarzalny aromat, natychmiastowy zastrzyk energii i po prostu sama przyjemność. Takie właśnie jest moje pierwsze skojarzenie na myśl o mojej ukochanej kawie pięciu przemian.

Znam pewne osoby, które na dźwięk hasła „zrobiłam kawę pięciu przemian, wpadniesz?” gotowe są delikatnie nagiąć swój grafik i się skusić. Szczególnie koleżanki pytają mnie jak gotuję tę kawę. Ten przepis – moje kochane dziewczyny – jest właśnie dla Was.

kawa 5 przemian logo

Składniki w kolejności

  • Czysta woda
  • Kardamon
  • Cynamon
  • Goździki
  • Imbir
  • Kurkuma
  • Kawa
  • Gorzkie kakao
  • Cukier, dużo cukru

Wykonanie

  1. Wlewasz pół litra czystej wody do rondelka i gotujesz.
  2. Po zagotowaniu wody, zmniejszasz temperaturę, pilnując, żeby ciągle się gotowała.
  3. Dodajesz pół łyżeczki kardamonu, mieszasz, pilnujesz żeby delikatnie się gotowało.
  4. Dodajesz od pół do łyżeczki cynamonu, mieszasz i pilnujesz.
  5. Dodajesz 2 – 3 goździki miażdżąc w palcach główki, mieszasz i pilnujesz.
  6. Dodajesz 1/3 łyżeczki imbiru, mieszasz i pilnujesz.
  7. Dodajesz 1/3 łyżeczki kurkumy, mieszasz i pilnujesz.
  8. Dodajesz 4 kopiate łyżeczki kawy lub mniej lub więcej, mieszasz i pilnujesz.
  9. Dodajesz 1 kopiatą łyżeczkę gorzkiego kakao, mieszasz i pilnujesz.
  10. Dodajesz 5 łyżeczek cukru, mieszasz i wyłączasz palnik.
  11. Kawa dochodzi do siebie chwilkę, nasiąka przyprawami, stabilizuje się.
  12. Jak już emocje i fusy opadną, wlewasz kawę do filiżanek lejąc przez sitko.

 

Zobacz również:
koktajl_awokado
Regenerujący krem z kaszy jaglanej, awokado, bananów i oleju lnianego 2 years ago
kompot z czeresni
Sprawdzone sposoby na pyszne nawilżenie organizmu 2 years ago
syrop cebulowy 2
Syrop z cebuli na naturalnym miodzie – skuteczny sposób na infekcje 2 years ago
Komentarze
  1. Odpowiedz
    Natalia | 4 years ago

    Od razu druknęłam, teraz będę polować na CHWILĘ czasu by odprawić ceremoniał :D

  2. Odpowiedz
    Motriux | 4 years ago

    Wpadam asap!

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      zapraszam!

  3. Odpowiedz
    Natalia | 4 years ago

    o liczę na yo źe i tym razem postawi ciło i duszę do pionu :-)

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      :-)

  4. Odpowiedz
    Asia | 4 years ago

    Idealna na takie senne i pochmurne dni jak dziś … Idę ugotować :-)

  5. Odpowiedz
    Karina | 4 years ago

    A jeśli jestem szczęśliwą posiadaczką ekspresu cisnieniowego? Można z wykorzystaniem takiej kawy? Jaka będzie wtedy kolejność?

    • Odpowiedz
      Anonim | 4 years ago

      Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest pyszna. Nie da się jednak wykorzystać do parzenia kawy pięciu przemian. Można oczywiście dodać przyprawy do kawy parzonej w ekspresie ciśnieniowym, ale nie będzie efektu. Niespieszne gotowanie wody razem z przyprawami wydobywa ich aromat oraz olejki eteryczne, które „wnikają” w esencję kawy. Brzmi może bajkowo, aczkolwiek tak jest :-)

Odpowiedz na „Asia” Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wasze ulubione

  • makaron sos pomidorowy Pyszny, klasyczny sos pomidorowy do makaronu 35 people like this
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały. 33 people like this
  • pizza 1 Domowa pizza margherita na pełnoziarnistym, orkiszowym spodzie. 30 people like this
  • żytnie  daktylami Ciasteczka 100% żytnie razowe słodzone daktylami 28 people like this
  • kalafiorowa logo Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i soczewicą 22 people like this
Wasze komentarze
  • A co jesli placki przywieraja do patelni i nie da sie go odkleic?
    Wojtek
  • Super wpis! Bardzo fajnie wszystko opisane :)
    Tomasz
  • Dziękuję, właśnie szklę do sosu :D
    Gaja
  • Cieszę się! :-)
    Paulina
  • Kotleciki wyszły po prostu mniammniam:) Smażyłam je na odrobin
    Walentyna
  • Zapomniała Pani zaznaczyć to, co jest moim koszmarem, a niestet
    karlito
Najnowsze wpisy
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały.
    „Mamo, chcę na obiad czekoludka. Dawno nie ...
  • gofry tytul Chrupiące gofry
    Hania je gofry prawie codziennie nieprzerwanie od ...
  • koktajl_awokado Regenerujący krem z kaszy jaglanej, awokado, bananów i oleju lnianego
    Dzisiejszy wpis będzie bardziej lakoniczny od dotychczasowych. ...
  • naleśniki dyniowe Razowe naleśniki z dynią na mleku roślinnym
    Wszystkie znane mi dzieci uwielbiają naleśniki. Wykorzystuję ...
Składniki
awokado banany bez jajek brokuł buraki cebula ciecierzyca czosnek daktyle dynia fasola jabłka jajka kakao kalafior kasza gryczana kasza jaglana kawa makaron maliny marchewka migdały miód mięso mleko roślinne mąka pełnoziarnista nerkowce odporność ogórek olej papryka pestki z dyni pietruszka pomidor pomidory płatki jaglane płatki owsiane ryż naturalny sałata siemię lniane soczewica szpinak słonecznik ziemniaki żółtko
Bajka o jedzeniu
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


MENU
Wszystkie przepisy
Szkoła gotowania
O blogu
Kontakt
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.