Aksamitna konsystencja, niepowtarzalny aromat, natychmiastowy zastrzyk energii i po prostu sama przyjemność. Takie właśnie jest moje pierwsze skojarzenie na myśl o mojej ukochanej kawie pięciu przemian.
Znam pewne osoby, które na dźwięk hasła „zrobiłam kawę pięciu przemian, wpadniesz?” gotowe są delikatnie nagiąć swój grafik i się skusić. Szczególnie koleżanki pytają mnie jak gotuję tę kawę. Ten przepis – moje kochane dziewczyny – jest właśnie dla Was.
Składniki w kolejności
- Czysta woda
- Kardamon
- Cynamon
- Goździki
- Imbir
- Kurkuma
- Kawa
- Gorzkie kakao
- Cukier, dużo cukru
Wykonanie
- Wlewasz pół litra czystej wody do rondelka i gotujesz.
- Po zagotowaniu wody, zmniejszasz temperaturę, pilnując, żeby ciągle się gotowała.
- Dodajesz pół łyżeczki kardamonu, mieszasz, pilnujesz żeby delikatnie się gotowało.
- Dodajesz od pół do łyżeczki cynamonu, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 2 – 3 goździki miażdżąc w palcach główki, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 1/3 łyżeczki imbiru, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 1/3 łyżeczki kurkumy, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 4 kopiate łyżeczki kawy lub mniej lub więcej, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 1 kopiatą łyżeczkę gorzkiego kakao, mieszasz i pilnujesz.
- Dodajesz 5 łyżeczek cukru, mieszasz i wyłączasz palnik.
- Kawa dochodzi do siebie chwilkę, nasiąka przyprawami, stabilizuje się.
- Jak już emocje i fusy opadną, wlewasz kawę do filiżanek lejąc przez sitko.
Zobacz również:
Komentarze
Od razu druknęłam, teraz będę polować na CHWILĘ czasu by odprawić ceremoniał
Wpadam asap!
zapraszam!
o liczę na yo źe i tym razem postawi ciło i duszę do pionu
Idealna na takie senne i pochmurne dni jak dziś … Idę ugotować
A jeśli jestem szczęśliwą posiadaczką ekspresu cisnieniowego? Można z wykorzystaniem takiej kawy? Jaka będzie wtedy kolejność?
Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest pyszna. Nie da się jednak wykorzystać do parzenia kawy pięciu przemian. Można oczywiście dodać przyprawy do kawy parzonej w ekspresie ciśnieniowym, ale nie będzie efektu. Niespieszne gotowanie wody razem z przyprawami wydobywa ich aromat oraz olejki eteryczne, które „wnikają” w esencję kawy. Brzmi może bajkowo, aczkolwiek tak jest