Bajka o jedzeniu
  • Przepisy
    • makarony, ryż i kasze
    • śniadania
    • wypieki
    • zupy
    • do picia
    • warzywa i owoce
    • słodkie
    • małe co nieco
    • na podróż i na wyprawy
    • wegetariańskie
  • Szkoła gotowania
  • O blogu
menu


Menu

  • Przepisy
  • Do picia
  • Makarony, ryż i kasze
  • Małe co nieco
  • Na podróż i na wyprawy
  • Wypieki
  • Śniadania
  • Słodkie
  • Warzywa i owoce
  • Wegetariańskie
  • Zupy
  • Szkoła gotowania
  • O blogu

Odżywczy koktajl śniadaniowy z jarmużem

26
paź
9

koktajl jarmuz

Jarmuż to warzywo kapustne doskonałe pod względem odżywczym i wizualnym. Nie oszukujmy się jednak, to roślina paskudna pod względem smakowym: cierpka, twarda i trawiasta w smaku. Czasem zastanawiam się, kto w ogóle wpadł na pomysł, żeby to zielsko wsadzić do ust i jeszcze namawiać ludzkość na dobrowolną konsumpcję? I cóż, że ma nieprzyzwoicie dużo żelaza, witamin (w tym witaminy K) i minerałów, że świetnie przyswajalny wapń tak bardzo potrzebny szczególnie kobietom, skoro smakuje okropnie?

Próbowałam różnych sposobów, żeby się przekonać do jarmużu. Nieskutecznie. Ołówkiem wpisałam go na listę roślin nielubianych. Uważam bowiem, że poświęcenie w imię zdrowego jedzenia ma swoje granice. U mnie ta granica wytyczona była właśnie przy jarmużu.

Jarmuż będąc o krok od spożywczego ostracyzmu, wyczuwając swoje zagrożenie, obronił się ostatecznie ginąc w koktajlu. Dając mu jeszcze jedną szansę, postanowiłam za radą znajomej, zmiksować jarmuż z bananem i mlekiem roślinnym. Efekt okazał się zaskakująco dobry. Koktajl jest na tyle smaczny, że regularnie zagościł w naszym jadłospisie.

Zachęcam zatem wszystkich jarmużowych sceptyków do wypróbowania tego, może banalnego, ale jakże smacznego i pożywnego koktajlu. Prost!

 

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe liście jarmużu
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 – 2 banany
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu

 

Wykonanie:

  • Myjesz jarmuż pod bieżącą wodą.
  • Do miksera wrzucasz podarty jarmuż (bez twardej łodygi), wlewasz mleko roślinne, olej lniany, wsypujesz pestki słonecznika i miksujesz.
  • Dodajesz pokrojonego banana i miksujesz.
  • Jeśli chcesz, żeby koktajl był bardziej pożywny i treściwy, dodajesz 2 łyżki płatków owsianych i miksujesz.
  • Śniadanie gotowe.

 

Moje uwagi:

  • Jeśli chcesz zagęścić koktajl dodaj dodatkowy banan. Jeśli wolisz lżejszą konsystencję, jeden banan wystarczy.
  • Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt mało słodki, dodaj do niego łyżeczkę naturalnego miodu.

koktajl jarmuz He

Zobacz również:
koktajl sniadaniowy
Koktajl śniadaniowy – na dobry początek dnia 4 years ago
aksamitna kawa 2
Energizująca i aksamitna kawa w kobiecej odsłonie 3 years ago
syrop cebulowy 2
Syrop z cebuli na naturalnym miodzie – skuteczny sposób na infekcje 3 years ago
Komentarze
  1. Odpowiedz
    Kasia | 4 years ago

    Koktajl z jarmużu robię od dawna i uwielbiam!! U mnie jarmuż banan plus sok z pomarańczy – najlepiej samemu wyciskać, ale gotowy też ujdzie http://smaczy.blogspot.com/2014/01/koktajl-z-jarmuzem.html .Kiedyś po jakiejś rodzinnej imprezie zostały mi w domu soki „kaktus” których normalnie nie pijemy, a wylać szkoda – zmiksowałam je ze sporą ilością jarmużu i każdy, łącznie z dziećmi chętnie popijali ;) Może nie za zdrowy dodatek soku, ale za to jaka bomba witaminowa z jarmużu :)

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      Spróbuję z pomarańczą samodzielnie wyciskaną. Co do kaktusa, najważniejsze, żeby plusy przerosły minusy ;-)

  2. Odpowiedz
    Maja | 4 years ago

    Wypróbuję;)
    Polecam jajecznice z jarmużem – przekonuje jego sceptyków;)
    Posiekany drobno jarmuż z cebulką podsmażam na maśle , potem dodaje jajka z odrobiną mleka , solą morską i pieprzem , naprawdę dobre!

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      Hm, brzmi intrygująco. Wypróbujemy, ale bez mleka :)

  3. Odpowiedz
    stach | 4 years ago

    mam własna plantację,ponieważ od kilku lat jadam kilogramami.Najlepiej smakuje podduszony w odrobinie wody na patelni,obsypany 18 ziól od Piotra i Pawła,oraz sezamem,najlepiej zmielony w młynku.Mogę dodawać do każdej potrawy np. kasza gryczana lub jaglana,pychota

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      Słyszałam, że jarmuż nie jest kłopotliwy w uprawie – to prawda? Szukałam nasion w ogrodniczych z myślą o obsadzeniu 3 doniczek na balkonie, ale nie mogę nigdzie dostać. Będę wdzięczna za podpowiedź jak zdobyć nasiona. Pozdrawiam!

      • Odpowiedz
        Anonim | 4 years ago

        Ja kupiłam nasiona w Carrefour. W ogrodniczym tez są.

  4. Odpowiedz
    Anonim | 4 years ago

    NA targu (oczywiście wiosną) można kupić flance jarmużu. A w doniczce na balkonie raczej nie, bo to duży krzak. A rośnie bezproblemowo.

    • Odpowiedz
      Paulina | 4 years ago

      Ja szukam i niestety bezskutecznie.

  5. Odpowiedz
    Anonim | 4 years ago

    Po co miód ? Wystarczy zblendowany jarmuż, jabłko, pomarańcza z dodatkiem mleka i większą ilością wody. Jest pyszny i wystarczająco słodki! :-)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wasze ulubione

  • makaron sos pomidorowy Pyszny, klasyczny sos pomidorowy do makaronu 39 people like this
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały. 34 people like this
  • pizza 1 Domowa pizza margherita na pełnoziarnistym, orkiszowym spodzie. 30 people like this
  • żytnie  daktylami Ciasteczka 100% żytnie razowe słodzone daktylami 28 people like this
  • placki jak smazyc logo Jak smażyć placki 26 people like this
Wasze komentarze
  • […] Solisz, i mieszasz. Pozwalasz, żeby przez kilka minut
    Sos pomidorowy – agataprzepisy
  • Ciekawe. Spróbuje.
    Anonymous
  • […] Krem curry z dyni i marchwi […]
    Potrawy z 3 sercami - konkurs jubileuszowy - wyniki | Mądrzy Rodzice
  • Zrobiłam placki dyniowo-ziemniaczane pierwszy raz w życiu i wys
    Ola
  • Kurka, strasznie tu u Ciebie fajnie, Paulina! Dziękuje! :) Siedz
    Ula
  • Wodę z moczenia powinno się wylać i zalać świeżą, bo zawie
    Anonymous
Najnowsze wpisy
  • czekoludki tańczą Czekoludki – owsiane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i migdały.
    „Mamo, chcę na obiad czekoludka. Dawno nie ...
  • gofry tytul Chrupiące gofry
    Hania je gofry prawie codziennie nieprzerwanie od ...
  • koktajl_awokado Regenerujący krem z kaszy jaglanej, awokado, bananów i oleju lnianego
    Dzisiejszy wpis będzie bardziej lakoniczny od dotychczasowych. ...
  • naleśniki dyniowe Razowe naleśniki z dynią na mleku roślinnym
    Wszystkie znane mi dzieci uwielbiają naleśniki. Wykorzystuję ...
Składniki
awokado banany bez jajek brokuł buraki cebula ciecierzyca czosnek daktyle dynia fasola jabłka jajka kakao kalafior kasza gryczana kasza jaglana kawa makaron maliny marchewka migdały miód mięso mleko roślinne mąka pełnoziarnista nerkowce odporność ogórek olej papryka pestki z dyni pietruszka pomidor pomidory płatki jaglane płatki owsiane ryż naturalny sałata siemię lniane soczewica szpinak słonecznik ziemniaki żółtko
Bajka o jedzeniu
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


MENU
Wszystkie przepisy
Szkoła gotowania
O blogu
Kontakt
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.